Βιολογικες Δακοπαγιδες

2017-03-13 12:59

  

Ο Δάκος ( Bactrocera oleae ) θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας, καθώς και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες. Προσβάλει μόνο τον καρπό και συμπληρώνει περίπου 4-5 γενεές το χρόνο ενώ στην Κρήτη γύρω στις 7 .

Mε την άνοδο της θερμοκρασίας (τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου), δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου, και παρατηρείται μια σταδιακή εκκόλαψη των ακμαίων του δάκου.

Την άνοιξη (αρχές έως μέσα Ιουλίου) εμφανίζεται η 2η γενεά του δάκου. Τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Το θηλυκό γεννά περίπου 12 αυγά την ημέρα και είναι δυνατό να γεννήσει μέχρι 250.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται η 3η και 4η γενεά αντίστοιχα. Με όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά (φθινοπωρινή). Στις φθινοπωρινές προσβολές, όταν ο καρπός έχει αυξηθεί σε μέγεθος και ο πληθυσμός του εντόμου έχει αυξηθεί, παρατηρούνται στον ίδιο καρπό περισσότερα από ένα νύγματα.

Για την παρακολούθηση του πληθυσμού των ενήλικων του δάκου χρησιμοποιούνται μπουκάλια με νερό που περιέχουν συνήθως διάλυμα 2% -3% θειικής αμμωνίας  ή υδρολυμένης πρωτεΐνης.

Πριν την 1η γενεά του εντόμου αυτου, πρέπει να κρεμαστούν οι παγίδες στα δέντρα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα .

 Η μαζική προσέλκυση, παγίδευση και θανάτωση των ακμαίων με ή χωρίς φερομόνη φύλου σε περιοχές με μικρούς πληθυσμούς του δάκου μπορούν να προστατεύσουν την ελαιοπαραγωγή. Αρκεί η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο και σε κατάλληλη πυκνότητα, ώστε να δημιουργεί περιφερειακό φράγμα παρεμπόδισης εισόδου των ακμαίων στον ελαιώνα. Η τεχνική αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους. 

Παράδειγμα από την δακοπαγίδα μας μετα απο 10 ημερες χρήσης :

Ήδη βλέπουμε στο κάτω μέρος του μπουκαλιού πολλά έντομα να έχουν μπέι μέσα και να έχουν πνιγεί .